Provocare: voi scrie 1000 de glume în 10 zile!

Mi-am propus să scriu 1000 de glume în următoarele 10 zile. Și nu este imposibil.

La majoritatea late-night show-urile de afară, writerii care scriu monologul trebuie să producă zeci de glume în fiecare zi (40-60 de glume). Apoi se adună glumele de la toți cei care se ocupă de monolog (4-6 oameni) și head wirter-ul face o selecție de probabil 20-30. Head writer-ul merge cu ele la gazda show-ului, le pitch-uiește și face o nouă selecție (15-20 de glume – aici depinde de fiecare host și format în parte). Unele glume le modifică împreună, altele le trimit înapoi writer-ilor la modificat sau chiar mai cer un batch nou de glume. În fiecare zi se selectează cele mai bune 15-20 de glume din 200-400. În fiecare zi se aruncă la gunoi sute de glume. Pentru că în fiecare zi, chiar și cei mai buni writeri scriu zeci de mizerii. Important e să selectezi ce trebuie.

“It is perfectly okay to write garbage–as long as you edit brilliantly.” – C.J. Cherryh

Eu vreau să scriu mai mult de atât. Vreau să scriu 1000 de glume în următoarele 10 zile. Ceva ce nu cred că a mai încercat cineva de la noi până acum. (Eu am mai încercat pentru o perioadă de câteva luni de zile să scriu câte 20 de glume pe zi și apoi pentru 30 de zile să scriu câte 30 de glume pe zi – dar toate astea nu public, ci pe un tumblr privat.) Recordul meu personal este 80 de glume, dar asta a fost o singură dată. Acum provocarea mare este și numărul (100 de glume), dar și constanța (în fiecare zi timp de 10 zile).

Care este planul?

1. În primul rând, voi împărți cele 1000 de glume între cele 10 zile. Adică 100 de glume pe zi. Ceea ce tot e dublu față de cât trebuie să producă zilnic un monologue writer la un late night show american.
2. Voi împărți mai departe cele 100 de glume în bucăți și mai mici astfel încât să fie și mai manageable. Le voi împărți pe categorii fie din punctul de vedere al obținerii premisei, fie ca formule. De exmplu între 20 și 30 de glume topicale (pe știri – pentru că sunt cele mai ușor de obținut premise: deschizi un site de știri și le iei pe rând), 5-10 exagerări (probabil voi merge în principal pe exagerări de trăsături ale unor peronaje/persoanalități), 5-10 analogii (x este ca y), etc.
3. Nu voi pierde prea mult timp cu cizelarea glumelor și nu voi selecta aproape deloc.
4. Dacă într-o zi nu voi reuși să scriu 100 de glume, va trebui să recuperez în următoarele zile, astfel încât la final să am 1000 de glume.

Care sunt provocările?

1. În principiu, am timp de la 9:30 sau 10, când pleacă fi-miu la grădi, până pe la ora 18 când se întoarce. Ceea ce înseamnă cam 8 ore – 8 ore jumate în care să scriu 100 de glume. Numai că nimeni nu se poate concentra peste 8 ore într-o repriză fără pauze fără să-și piardă focusul. Așa că tre că mai scădem cel puțin 30 de minute (împărțite în două reprize) – timp în care voi încerca să și mănânc, astfel încât să nu mai pierd încă 30 de minute cu asta.
2. Am zis că în principiu am 8 ore. Pentru că practic, în următoarele 10 zile mai am și alte treburi deja programate între orele astea (filmări, întâlniri importante, podcasturi de tras) – deși am încercat să-mi eliberez programul cât am putut de mult. În zilele asta probabil că o să am foarte puțin timp (4 ore?), așa că voi încerca să recuperez noaptea după ce adoarme fi-miu (după ora 22-22:30).
3. Vor fi zile în care va trebui să scriu mai mult de 100 de glume. Pentru că începem pregătirea pentru noul sezon din Show de seară. Probabil voi ajunge la 120 de glume pe zi. Deoarece nu vreau să includ și glumele pe care le voi scrie pentru Show de seară pentru că nu vreau să le fac publice dinainte.
4. Pe măsură ce scriu voi mai posta din glume pe Facebook și Twitter cu hashtag-ul #1000glumein10zile. Partea dificilă va fi să mă abțin din a da refresh-uri ca să văd cum a mers gluma. Așa că probabil voi folosi aplicația Freedom pentru a bloca Facebook-ul pentru perioade de timp mai lungi (2-3 ore).

Care e timeline-ul?

De mâine încep să scriu.
Pe parcursul fiecărei zile voi posta pe Facebook și Twitter 4-5 glume cu hashtag-ul #1000glumein10zile, anunțându-vă în același timp câte glume am scris până în momentul ăla.
La sfârșitul zilei voi posta aici pe blog toate cele (sper eu) 100 de glume din ziua aia. Dacă am timp, voi boldui glumele care mi se pare că NU sunt niște mizerii totale sau care ar merge cizelate și lucrate mai încolo.

Ce trebuie să faceți voi?

Să vă coborâți standardele foarte mult. Pentru că ceea ce veți vedea este un șantier de lucru. Nu-i nimic frumos aici până când nu mă apuc să fac și ultimele finisaje.
O să fie multe mizerii, dar scopul în partea asta a procesului de scris este să scriu cât mai mult, nu cât mai bine. Abia dup-aia mă apuc să selectez, să cizelez și apoi să testez. Eu o să fiu mega mulțumit dacă reușesc să obțin 5% glume care funționează și pe scenă din cele 1000. Adică vreo 50.

Urați-mi baftă! 😀

Updates:

Ziua 1, Ziua 2, Ziua 3, Ziua 4, Ziua 5, Ziua 6, Ziua 7

S-ar putea sa te intereseze si

12 Comments

  1. Nu am retinut decat “Pentru că începem pregătirea pentru noul sezon din Show de seară” 🙂

    Ah, bafta la scris!

  2. Multă inspirație!! Și, chiar dacă nu cei reuși să “inventezi” cele 1000 de Glume, inițiativa este de lăudat!
    Felicitări și spor la treabă!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *