Ce să știi dacă vrei să te apuci de stand-up

Tocmai ce vorbeam și cu Toma într-unul din ultimele podcasturi că mi se pare că generațiile de comedianți care vin din urmă au un nivel de pregătire mult mai ridicat decât avea generația noastră atunci când s-a apucat prima data de treaba asta.

Și noi am început tot cu Open Mic, fiecare dintre noi, și este modul firesc în care poate și ar trebui să înceapă orice amator. Oricum, am avut niște show-uri de amatori surprinzător de bune la Comics Club. Am rămas plăcut surprins și mi se pare că săptămână de săptămână, văd amatori tot mai buni pe scenă. Așa că am zis să scriu și un articol despre asta. Și să vă zic de ce cred eu că a mers așa bine până acum, dar și cum v-aș sfătui să faceți ca să deveniți și mai buni.

Așa cum ziceam și în podcast, în ziua de azi pentru că sunt foarte multe openmic-uri și alte ocazii de a urca pe scenă, ai ocazia să crești de 100 de ori mai repede decât aveai înainte. Mă rog, în afară de Toma, care a rămas la fel de mic.

În primul rând că astăzi oamenii sunt mult mai deschiși la ideea de stand-up comedy. S-a format și în România cât de cât cultura asta a mersului la stand-up, care înainte era total inexistentă și pe scurt, contextul este unul super favorabil pentru a vă apuca de comedie.

Pe lângă context, s-au dezvoltat și oportunitățile. Astăzi avem nu doar show-uri TV de comedie, ci și cluburi întregi de stand-up. E adevărat, nu sunt deloc în restul țării, toate sunt concentrate în București, dar e un prim pas înainte. Și în provincie, în anumite locuri *cough*Mediaș*cough* abia s-a prins lumea că poate să iasă din casă pentru a  merge la un show (de orice fel), d-apăi să se ducă să își ia bilet special pentru stand-up, deci încă mai avem puțin de lucru la mentalitate, de-asta se-ntâmplă toate în capitală deocamdată.

Dar dacă vă bate gândul să vă apucați de comedie, indifferent de unde sunteți, sfaturile mele sunt cam aceleași și pot fi aplicate oriunde.

 

Nu te întinde mai mult decât îți este plapuma

Adică nu te avânta să scrii mult și prost din exces de zel. E mișto că ești entuziasmat și pasionat, dar 5-7 minute este un timp mai mult decât rezonabil de material pentru un om la început de drum. Dar asigură-te că alea 5-7 minute sunt tot ce ai avut mai bun la momentul ăla. Poate că n-o să râdă lumea la toate glumele sau o să râdă mai puțin decât ai fi vrut tu la o anumită glumă, dar important este să ai un set mișto, chiar dacă scurt, astfel încât să reții atenția oamenilor. La final oricum n-o să țină minte nici dracu’ tot ce-ai spus tu acolo, o să țină minte doar că le-a plăcut.

 

Documentează-te. Cărțile te fac neprost. Și serialele (potrivite) la fel.

Dacă chiar sunteți pasionați de treaba asta, prima mea recomandare este să începeți să vă faceți un research. Evident, prima dată o să vă uitați la materialele de stand-up ale comedianților mari *insert comedianți mari aici*, și asta e super ok. N-o să ajungeți din prima acolo, dar o să vă ajute foarte mult să aveți un model la care să vă raportați și să înțelegeți mai bine tot ce înseamnă public speaking și joke writing. După ce terminați cu ăia mari, căutați și amatori, pentru că veți învăța la fel de mult, dacă nu mai mult, analizând ce greșesc alții. După ce ați terminat și cu asta, închideți YouTube-ul și căutați pe Book Depository sau ce vreți voi cărți scrise de comedianți sau comedy writeri, care sunt pline de sfaturi, trucuri, idei sau mindset-uri care o să vă ajute.

Venind vorba de asta, vedeți că avem acum un concurs prin care puteți câștiga 13 cărți de comedie + una bonus, scrise de oameni de comedie. Puteți să vă înscrieți împreună cu prietenii voștri aici:

 

Îmbunătățește continuu

Lucrează la glumele alea până ești sigur că sunt cele mai bune. Spune-Ie pe scenă ori de câte ori ai ocazia, în deschideri, la openmic-uri dubioase, nu contează. Apoi șterge unde nu e bine, rescrie unde crezi că puteai obține o reacție mai bună. Și tot așa.

Ca amatori, cred că e ok să începeți cu glume scurte, set-up și punchline clasic, fără prea mult tam-tam, dar care să fie cât de cât legate între ele.

 

Focus și pe delivery, nu doar pe glumă în sine

După ce ai îmbunătățit materialul, ocupă-te puțin de delivery. În realitate, nici noi nu suntem cei mai amuzanți. Dar știm să spunem glumele, avem un delivery ok și asta îi face pe oameni să râdă. De multe ori și noi sau alții mai mari și mai cu experiență decât noi, mai ales când e vorba de un material nou, nu prea știm din prima cum să livrăm cum trebuie glumele respective, chiar dacă ele sunt bune, în esență. Pe scurt, e foarte important să faci exerciții de intonație, tonalități ale vocii, lucruri de genul ăsta. Și, cel mai important, să urci pe scenă cât mai des. Acolo fă-le cel mai des. Nimic nu ajută mai mult decât experiența pe scenă. Așa îți trec cel mai repede și emoțiile. Sau poți să bei un pahar de whiskey înainte. Cum vrei tu.

 

S-ar putea sa te intereseze si

2 Comments

  1. Eu am o idee.de ce nu dati sansa incepatorilor de a participa impreuna cu voi,de exemplu la una scurta.eu as participa😉😉

  2. Koi ! ( una scurta ?!)

    Acesta este primul meu cuvant in acest domeniu de amuzament .Poate ne vom auzim candva 🙂

    Legenda: Koi in japoneza inseamna dragoste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *